Великодні яйця

Українська писанка – це шедевр мініатюрного живопису, створений руками народу.

Писанки писалися дуже давно. Складно встановити коли, але відомо, що перші писанки і знаки були символічними, їх писали на великих журавлиних, лелечих або гусячих яйцях. Основні символи, що використовуються в орнаментах українських писанок, це різноманітні символи сонця, безконечник (меандр), рослинні і тваринні, геометричні і християнські символи.

З писанками пов’язано безліч легенд, повір’їв, вірувань, звичаїв, традицій, обрядових ритуалів, які виникли ще в язичницьку добу, видозмінювались у суспільних формаціях, а з прийняттям християнства набули нових функцій, пов’язаних з ритуалами освячення паски, під час найголовнішого християнського свята – Великодня. Звідси і їх назва – великодні яйця.

Серед писанок народів світу орнаментика українських писанок Карпатського регіону (Гуцульщини, Буковини, Покуття, Лемківщини, Бойківщини) відрізняється своєю самобутністю, неповторною красою, багатством декоративних мотивів, кольоровою барвистістю, довершеними композиціями.

Залежно від місцевих традицій, техніки оздоблення, розмальовані яйця мають такі назви: писанки (розписані воском, найчастіше чотириколірні), крашанки (одноколірні), мальованки (мальовані пензликом, здебільшого по дереву), крашанки – дряпанки (орнаменти видряпані по фарбованому яйцю гострим предметом), крашанки – галунки (по фарбованому яйцю нанесені одно- та різноколірні точки).

Писанки.

Для виготовлення писанок, яйця перед роботою трохи підігрівають. Потім розтопленим бджолиним воском заповнюють писачок – металеву конусоподібну трубочку з дерев’яним держачком, і майстерно наносять на яйце спочатку деталі орнаменту, що мають залишитися білими, а далі яйце забарвлюють жовтою фарбою. На цьому тлі пишуть воском елементи розпису, які мають мати жовтий колір, і опускають яйце у темнішу фарбу, наприклад, червону. Потім на червоному тлі відтворюють деталі червоно кольору. Нарешті тло забарвлюють найтемнішою фарбою, найчастіше чорною, коричневою чи вишневою. Після фарбування для того щоб зняти нанесений на яйце віск писанку підігрівають, або ставлять у череп’яній мисці у піч. Для воскового розпису використовуються також булавки, голки, навіть цвяшки.

Дряпанки.

Яйце природного коричневого відтінку надається на «дряпанку» (білі яйця мають слабшу шкарлупу). Вибираємо доброї форми яйце, фарбуємо його у коричневій фарбі, обсушуємо серветкою. «Дряпанка» має взір (орнамент), видряпаний на її поверхні.
Яйце тримаємо у лівій руці, а правою, гострим знаряддям видряпуємо точки, лінії. Для цієї техніки, як знаряддя можна використати різні предмети: гострий цвях, стару бритву, шевське шило, ніж для щеплення дерев або товсту голку.

Для орнаменту підбираємо рослинні мотиви такі, як: гілочку чи ціле дерево, квітку і т.д. інколи використовуються і геометричні мотиви. Орнамент, щоб в’язався у цілісну композицію, має бути збалансованим, ретельно продуманим (що має бути видряпаним, а що залишиться як тло). Ажурна композиція гарно дивиться на коричневому або іншому темному тлі. Коли робота завершена робимо у шкарлупі дірку щоб видути білок і жовток.

Крашанки.

З давніх давен український народ перед Великоднем готується до торжеств енного свята. За звичаєм ціла родина ділиться яйцем – крашанкою. Така урочиста хвилина об’єднує всю родину, нас усіх.

Крашанка – це яйце пофарбоване в певний колір (червоний, синій, зелений, жовтий), без нанесення орнаменту. Залежно від місцевості ці яйця називають ще «галками», «галунками», «сливками».

Виготовляли крашанку так: куряче яйце варили на твердо у воді з лушпинням цибулі. Якщо використовувався барвник, тоді яйце занурювали у фарбу на 15-20 хв. Ще теплу крашанку натирають шкіркою з сала, щоб вона блистіла.

Виготовляли крашанки і інших кольорів, наприклад зелені, рожеві, фіолетові, коричневі. Крашанки і писанки, святиться у церкві разом з всіма великодніми пасками і всім іншим.

Білі писанки.

Білі писанки (на Буковині вони називались «мученими» писанками, оскільки відбілити тло не так просто) в Україні здебільшого зустрічаються на Чернігівщині та Київщині.

Писанку на білому тлі виготовляють у такий спосіб:

1. біле чисте яйце зафарбовуємо в жовтий колір. Коли яйце зафарбується, обсушуємо його.
2. на цій темно-жовтій фарбі наносимо розподіл і сам символ.
3. зафарбуємо писанку у зеленій фарбі, опісля її обсушуємо. Воском заповнюємо усі поля, де має бути зелений колір.
4. змиваємо зелену фарбу.
5. наступна фарба буде червона. Фарбуємо яйце і висушуємо.
6. червоні поля акуратно заповнюємо воском. Ще раз перевіряємо чи все закрите.

Ця писанка буде мати біле тло.
Готуємо скляну банку і пластмасові ложки. У банку влити пів горнятка води і додати 1-2 ложки відбілювача (наприклад, розсіл з квашеної капусти).
Писанку кладемо у приготовлений розчин, щоб вода вкрила її повністю. Незакриті площини яйця швидко побіліють. Писанку ще раз треба сполоснути водою і обсушити. Опісля стерти віск.

Мальованки.

Мальованки – розмальовані пензликом яйця. Для їх виготовлення використовуються гуаш, акварельні і навіть олійні фарби. На мальованках домінують квіти, а символічні орнаменти практично не зустрічаються. Мальованки, виготовлені у монастирях як великодні сувеніри, часто прикрашаються шовковими «золотими» або «срібними» стрічками, паперовими наклейками. На них можна побачити і мініатюрні малюнки з життя Христа.